Daruvar, HRVATSKA

Daruvar
43500  
Bjelovarsko-bilogorska  
HRVATSKA  

Na nepuna 2 sata  sata vožnje od Zagreba na cca 130 km, smjestio se ljupko uređen kontinentalni gradić Daruvar. Okružen mirisnim zelenim vinogorjem, te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i maštovito uređenim parkovima, Daruvar se opravdano ovjenčao  sa četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim priznanjem od strane Hrvatske turističke zajednice. Navedena priznanja potvrdila su da je Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad u kojem se sklad arhitekture, prirodno nadopunjava sa ljepotom okoliša.

Poznati lječilišni centar čija tradicija seže dulje od dva stoljeća, u antičko doba Daruvar je bio glavni grad Republike Iassa, u rimsko doba dobro poznato patricijsko (plemićko) lječilišno odmorište – Aquae Balissae – što znači „jako vruća vrela“. U vrijeme Turaka Daruvar je bio važna strateška točka. Kasnije je grad postao trgovačko središte, a u vrijeme grofa Jankovića kojeg se smatra osnivačem današnjeg grada, grad je transformiran u centar za obrtništvo i trgovinu.
Daruvar je prepoznatljiv po izvorima tople ljekovite vode odnosno po termalnim vrelima te po nalazištima mineralnih blaga kao što su peloid i „fango“. Termomineralna voda oduvijek se koristila za liječenje i rehabilitaciju kao i za kupke i piće zbog svoje ljekovitosti. 

Arhitektura predstavlja nezaobilazni dio Daruvarskih atrakcija. Dvorac Janković najpoznatija je daruvarska građevina građena u kasno-baroknom stilu, od 1771. do 1777. godine.

Središte svih društvenih i kulturnih zbivanja češke nacionalne manjine je upravo u Daruvaru, pošto se u gradu nalazi Savez Čeha Republike Hrvatske. Već 1907. godine je osnovana Češka beseda Daruvar, a zatim su slijedile i sve druge ustanove i udruge.

Tradicionalne godišnje manifestacije koje se održavaju u Daruvaru su; Vincekovo (otvaranje sezone vinogradarskih radova), Vinodar (najvažnija sedmodnevna manifestacija grada i vinogradara), Darfest (festival zabavne glazbe), FLIG (međunarodni festival limenih glazbi), 10 dana astronomije u Daruvaru, Dani piva u Daruvaru,  Dani šljiva i rakija u Siraču, Maska (kazališni festival za najmlađe), Martinje (ceremonija krštenja vina), Božićni sajam i mnoge druge.

Julijev park je jedan od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj, koji posjeduje perivoj stilske karakteristike baroka (s elementima historicizma te engleskog pejzažnog stila u vrtnoj umjetnosti) i kao takav je zaštićen. U sklopu parka nalaze se zdanja iz 18. i 19. stoljeća, brojne kupke i vile koje upotpunjuju sadržaj lječilišnog perivoja.

Antun Janković je 1745. godine kupio sjeverni dio dobra Sirač, u kojem se nalazilo i Podborje. Kraljica Marija Terezija, 28. veljače 1765. godine, dala je Antunu Jankoviću potvrdu nasljednog plemstva i pridjevak “de Daruvar” (daruvarski) zbog ždrala u svom obiteljskom grbu.

Od toga događaja ime Podborje se polagano počelo gubiti, a potpuno se izgubilo nakon što je Antun Janković sagradio dvorac i nazvao ga Daruvar (na mađarskom “Ždralov grad” ili “Ždralov dvorac”; daru=ždral; var=grad). Položaj ždrala, okrenut na desnu stranu i s podignutom nogom, predstavlja stalnu budnost na straži. Kako je Antun pl. Janković zaslužan za izgled našega grada, kao simbol grba grada je ždral!

Ne propustite posjetiti Julius Brum  (Julijev izvor tj. izvor ljubavi), za kojeg predaja govori da kad putnik namjernik popije malo vode s Julis Bruma, da će se zaljubiti.
Preporučamo i posjetu Poučnoj stazi Rimske park-šume koja sadrži čak 19 poučnih tabli na kojima su opisane prirodne, ekološke i kulturno-povijesne znamenitosti daruvarskog kraja. Dužina staze je 2km, a vrijeme obilaska je ugodnih sat vremena. Od opreme je potrebna udobna sportska obuća.

Dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Perivoj nosi obilježja baroknog i pejzažnog stila, a neka stabla tada posađena u perivoju, još uvijek su živa. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak stabla Ginko biloba. Muško stablo je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1974. godine je zaštićen kao pojedinačno stablo. Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem.

Želite li si priuštiti jednodnevne izlete ispunjene bogatom ponudom po izboru te uživati u vrhunskim vinima, probranim sirevima i izvrsnoj gastronomiji uz tamburaše dugo u noć svakako navratite u Daruvar

FOTOGRAFIJE