Marko Perković Thompson, Čavoglave

Marko Perković Thompson
Čavoglave  
HRVATSKA  
pjevač  

Marko Perković Thompson jedan je od najistaknutijih, najhvaljenijih ali i najosporavanijih  glazbenika od kako postoji suverena Hrvatska. Rođen je  u selu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Otac Ante radio je u Njemačkoj i doma se vraćao samo za blagdane.

Majka Marija bila mu je i otac i majka, najzaslužnija što je sinovima, Marku i dvije godine mlađem bratu Draženu dala kruh u ruke.

Marko je u Splitu završio srednju ugostiteljsku školu i do 1991. radio kao konobar. Početkom Domovinskog rata javio se u Zbor narodne garde a nadimak Thompson dobio je po američkoj strojnici. U to vrijeme nastala je i "Bojna Čavoglava", domoljubna pjesma koja je uz "Hrvatine" hrvatskim vojnicima dizala moral u borbi protiv agresora.

Tijekom rata objavio je i prvi CD "Moli mala", no glazbenih ambicija tada još nije imao. Zahvaljujući "Čavoglavama" ali i pjesmi "Zmija me za srce ugrizla" bio je tražen, no Marko je  ratnih godina radije svirao na humanitarnim nego na komercijalnim nastupima.

Po objavi prvog nosača zvuka ali i pjesme "Anica kninska kraljica" vraća se u 142. drnišku brigadu, te s njima sudjeluje u operaciji Oluja. Marko je bio jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knin i Drniš. 1995. godine, kada objavljuje drugi CD Vrijeme škorpiona.

Po završetku trećeg albuma Geni kameni (1996.), preko Vjetra s Dinare (1998.) pa do E, moj narode (2002.) oko njega se ne stišavaju kontroverze. Srpski i jugoslavenski krugovi  optužuje ga ustaštvo. Iako se Thompson ogradio od ikonografije na svojim koncertima i opovrgnuo da je pjevao Jasenovac i Gradiška stara, napadi na njega ne jenjavaju.

I dok Thompson tvrdi da je domoljub koji svojim tekstovima veliča Hrvatsku, vjeru u Boga i obitelj, politički motivirani kritičari ga smatraju ekstremnim nacionalistom. S druge strane, njegovi fanovi obožavaju njegove domoljubne pjesme.  U tim se trenucima, priznao je, često upitao je li moguće da ga proganja država za koju se borio i bio spremna umrijeti.

- Nisam jedini čovjek nad kojim se vrši nepravda. Ali proradi ti onda neki inat jer se moraš boriti i nositi svoj križ - rekao je Thompson koji je 2013. albumom "Ora et labora" u samom vrhu prodaje rock albuma na iTunesovoj ljestvici.

U Austriji je treći, u Švicarskoj četvrti, a u Njemačkoj peti.  

Thompsona je Papa Benedict XVI 2009. primio u audijenciju, a zanimljivo je i da na koncertima redovito nosi Medaljon sv. Benedikta. Napisao je i ispjevao naslovnu pjesmu za hrvatski ratni film Josef (2011.) te se u filmu pojavio u manjoj ulozi neimenovanog austrijskog vojnika. Perković piše pjesme i za druge izvođače, a duete je zapjevao s Matom Bulićem, Miroslavom Škorom (s kojima ga veže i kumstvo), Tihom Orlićem i Jasminom Stavrosom. Njegovi su koncerti najposjećeniji u Hrvatskoj.

FOTOGRAFIJE