OPG BRIG, HRVATSKA

OPG BRIG
Grandići 21 A  
Barban  
HRVATSKA  
098 513526  
 

O maslinama se govorilo i pisalo u vrijeme berbe kada je u maslinicima bilo živo, a maslinari zaokupljeni količinom uroda i kvalitetom ulja, ali već neko vrijeme ostavljene su da se uglavnom same bore s vremenskim neprilikama i strpljivo čekaju kada će im opet biti poklonjena pažnja. No poznanici su me upozorili na čovjeka koji se intenzivno s maslinom druži cijelu godinu, maslina mu je inspiracija i izazov, a u njegovim rukama drvo masline dobiva neku drugu dimenziju.

Od maslinovog drva Edi, uz pomoć svojih ukućana, izrađuje podmetače raznih oblika i dimenzija, svijećnjake, zdjelice za voće i slatkiše, unikatne podloge za kućne satove i termometre, vaze, ribice, posudice za različite namjene, a upravo usavršava vazu i držač za papir koje je načinio od kombinacije drveta i metala.

Po zanimanju tokar, Edi je vješt u radu na strojevima, ali i sa rukama, zbog čega mnogi smatraju da mu njegov rad ne predstavlja poseban napor.

- Pripremiti drvo masline veoma je zahtjevno. Iako ga mogu pronaći svugdje, tražim ono za koje mi se učini da ima neku priču; kora se skida, drvo se mora prokuhati kako bi se uništili svi nametnici u njemu, nakon čega se obavezno suši u hladovini. Tako je drvo masline spremno za obradu tek nakon dvije godine. Moram napomenuti da je za rad bolje deblje drvo i to od starije masline jer ima više boja koje radovima daju poseban pečat – objasnio nam je Edi.

Posebna pažnja daje se tome da i nakon obrade drvo još uvijek ima što prirodniji izgled, pa mnoge zdjelice ili vaze imaju prirodne utore i brazde koje se ne mogu pronaći kod industrijski izrađenih suvenira.